Pulpety Bombas czyli tradycyjne danie z Sardynii
Proste i jednocześnie bogate w smaku pulpety z mielonej wołowiny. Tradycyjny przepis z Sardynii. Dodatki do mięsa, podkreślą smak wołowiny.
Włoskie pulpety z Sardynii czyli bombas
Składniki na pulpety
wołowe mięso mielone – 400 gr,
jajko,
ser Pecorino Romano – 30 gr,
1 bułka tarta,
sól, pieprz do smaku
3 ząbki czosnku,
natka pietruszki,
Przygotowanie mięsa
W misce mieszamy składniki. Mięso, starty ser, starta bułka tarta, przyprawy, surowe jajko. Składniki wyrabiamy przez kilka minut jak ciasto, aż masa będzie jednolita. Następnie formujemy z mięsa pulpety.
Składniki do sosu
oliwa z oliwek
puszka pomidorów krojonych,
3 ząbki czosnku,
mix przypraw do kuchni włoskiej (suszone oregano itp)
posiekana natka pietruszki, ząbki czosnku do smaku, sól, pieprz
Przygotowanie Bombas
Szykujemy sos. Na patelni, w garnku smażymy na oliwie czosnek, pepperoncino, dodajemy puszkę pomidorów krojonych, przyprawy, dusimy przez ok 10 min.
Do gotującego się sosu dodajemy wcześniej uformowane pulpeciki i gotujemy razem przez ok 10 minut na jednej stronie, następnie przekładamy mięso na drugą stronę i ponownie dusimy w sosie (pod przykryciem) przez kolejne ok 10 minut.