Oryginalne risotto powstaje jedynie z ryżu, który wyrasta na włoskich polach ryżowych, na północy kraju. Rodzą się tam odmiany arborio, carnaroli i vialone nano…
Ryż na północy Włoch pojawił się w XI wieku. Włosi wręcz zakochali się w smaku z Dalekiego Wschodu. Na przestrzeni wieków wyhodowali jeszcze lepsze i bardziej delikatne gatunki. Gatunki o okrągłych ziarnach pokryte warstwą skrobii nadające im kremowość po ugotowaniu.
Acquerello opanował uprawę carnaroli do perfekcji
Włoskie pola ryżowe Acquerello znajdują się w regionie Vercelli leżącym w północnej części Piemontu. W połowie drogi między Mediolanem a Turynem. Carnaroli to najbardziej wartościowy, ale i najrzadszy z ryżów włoskich.
Wyobraźcie sobie, że carnaroli żeby stać „Acquerello” przechodzi 20 etapów przygotowania. Ten długi proces, dzięki odpowiednim, naturalnym metodom starzenia przez minimum rok, naturalnym etapom suszenia, delikatnego oczyszczania, na stole zapewnia Nam niepowtarzalne kremowe risotto. Ryż carnaroli | Acquerello upraszcza przygotowanie risotto!
Zachęcam serdecznie do strony internetowej producenta. Właściciele tej lokalnej firmy, w skład ktorej wchodzi 20 osób, bardzo skrupulatnie i szeroko opisują wartości ryżu, pokazuje miejsce upraw carnaroli. Opublikowane zdjęcia zachwycają pięknem pól ryżowych i gospodarstwa www.aquerello.it
Uprawa ryżu
- późną zimą lub wczesną wiosną ziemia zostaje przygotowana do siewu.
- w kwietniu na uprzednio „zatopionych” polach następuje wysiew. Woda do nawadniania pochodzi ze sztucznych kanałów irygacyjnych. Od wysiewu w przeciągu zaledwie kilku dni pojawiają się pierwsze rośliny, które powoli zaczynają przebijać się przez równą taflę wody.
- W czerwcu niektórzy rolnicy odchwaszczają pola
- Ostatni etap zachodzi we wrześniu lub w październiku. Wtedy zostają zebrane plony i ziarenka ryżu oddzielane są od źdźbeł.
Oryginalne włoskie risotto ma kremową, półtwardą konsystencję. Dla Włochów z północnych rejonów jest tym, czym spaghetti dla mieszkańców południa Italii.
Risotto jest włoskim specjałem, serwowanym jako danie, nie dodatek do potraw w postaci ryżu.
Technika gotowania ryżu do risotto jest zupełnie inna niż w przypadku białego ryżu z innych odmian. Nie gotuje się go w wodzie. – Należy wyprażyć ryż na oliwie z oliwek lub maśle (stale mieszając), do uzyskania przeźroczystości ziarna. Następnie należy dodać gorący bulion w ilości odrobinę większej niż ryż może wchłonąć. Amylopektyna (główny składnik skrobii) zostaje uwolniona z ziaren i staje się czynnikiem wiążącym – tłumaczy Anna Pavoni.
Ciekawostka
Dziś Włochy są największym producentem ryżu w Europie. Jednocześnie porównując produkcję ryżu z Azją, stanowimy krople w morzu. 99% produkcji ryżu jest hodowana właśnie w Azji.
Ryż włoski pod pełną kontrolą jakości
W przypadku ryżu na opakowaniu musi zostać podana wskazująca na miejsce uprawy, przetwarzania i i pakowania.
Tak stanowią nowe przepisy. Wprowadzone w odpowiedzi na masowe apele włoskich rolników, którzy ostrzegali przed produktami sprzedawanym jako włoskie, mimo, że de facto zostały wytworzone ze składników z importu.
Prasa o Acquerello
ACQUERELLO – Probabilmente il Carnaroli più famoso d’Italia! Questo prodotto originario di Vercelli prende il nome dalla zona particolarmente fertile in cui è coltivato. Perchè è così speciale? perchè è uno degli unci risi al mondo in cui la gemma viene reinserita nel chicco, aumentandone quindi i valori nutrizionali, in primis il contenuto vitaminico. Acquerello propone inoltre un’esclusiva selezione di riso invecchiato 5 anni, utilizzato in cucina da molti chef stellati!
Tg24.com
Wiecej informacji odnośnie przygotowania risotto znajdziecie na blogu w zakładce La mia cucina.