Spaghetti z owocami morza w prostej i szybkiej wersji obiadu po pracy
Smak z nadmorskiej restauracji
Owoce morza, w zależności od tego, na które się zdecydujecie, będą do przygotowania w kilka minut albo w kilka godzin. Prosta wersja wymaga:
- mrożonych, dostępnych w naszej zamrażarce owoców morza;)
- wykorzystania tylko ośmiorniczek baby, omułek, kalmarów w tubach/ ringach (w tubach trzeba samemu pokroić ale są smaczniejsze, nie bedą „gumowe”)
W tygodniu, po pracy, nie polecam krewetek. Koktajlowe są małe,bez smaku a większe krewetki wymagają obrania i oczyszczenia. To jest bardzo czasochłonne.
Składniki dla 2 osób
- ok. 250 gr spaghetti
- 3 garście natki pietruszki
- sok z 1/2 cytryny lub limonki, trochę startej skórki
- 400 gr owoców morza
- 2 główki czosnku (jeśli nie lubicie, dla aromatu wystarczą 4 ząbki)
- 1 świeże peperoncino
- przyprawy: oregano (świeże najlepiej dodać na końcu), z solą ostrożnie, owoce morza mają już sól, trzeba próbować, najlepiej dodać po pomidorach, należy spróbować wcześniej żeby nie było za słone, bez pieprzu, trochę suszonego chili
- ok. 200 ml przecieru pomidorowyego
- ok. 100 ml białego wina
- mala czerwona cebula
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- przydatna przyprawa: pasta w tubce z asciugi, świeże oregano
Przygotowanie
- Rozgrzewamy patelnię, dodajemy oliwę, czosnek, cebulę i peperoncino. Jeśli zdecydujecie się na zachowanie czosnku do zjedzenia, duże ząbki należy przeciąć w pół, aby zdążyły zmiękąć przed podaniem. Podsmażamy aż nabiorą aromatu.
- po ok 5 min. dodajemy rozmrożone owoce morzą. Kalmary najlepiej dodać pod koniec (czyli jeśli owoce morza dusimy ok 10 min to kalmary wrzucamy po ok 7 min i duszą się tylko 3 min), ponieważ są najdelikatniejsze. Im dłużej będziecie je smażyć tym większe ryzyko, że w smaku staną się gumowe. Warto tez kupić kalmary w tubach, są o niebo smaczniejsze. My nie zawsze tak robimy z uwagi na brak czasu ale polecamy 🙂
- po ok 10 min podlewany owoce morza białym winem i czekamy aż wyparuje. Następnie dodajemy sok z cytryny/ limonki i jeśli mamy, skórkę z cytryny. Dodajemy przecier pomidorowy. Dusimy ok 5 min. Dodajemy przyprawy: oregano, suszone pepperoncino, (dla wyostrzenia smaku).
- w międzyczasie gotujemy wodę na makaron. Po zagotowaniu wody dodajemy 1 łyżeczkę soli i wrzucamy makaron. Makaron gotujemy o max.3 min. krócej niż jest to wskazane na opakowaniu.
- w pół surowy wyciągamy z wody (odlewając wodę) i wrzucamy na patelnię do sosu jak poniżej
- makaron dusimy w sosie aż stanie się al dente (twardy w środku, po przegryzieniu zobaczycie biały paseczek). Dodajemy natke pietruszki, świeże oregano i mieszamy z makaronem.
Eccolo! Makaron al dente doprawiony natką pietruszki. Gotowy do przełożenia na talerze