Najprostsze, pełne słodkości otaczających je pomidorów pulpety z mielonej wołowiny. Do zjedzenia bez dodatków. Tradycyjny przepis na pulpeciki wołowe z Sardynii.

Pulpeciki wołowe

Pulpeciki wołowe

Pulpeciki wołowe

 

Składniki na pulpety 

(porcja dla 2 osób)

wołowe mięso mielone – 400 gr

jajko

ser Pecorino Romano – 50 gr

bułka tarta (garść)

sól, świeżo zmielony pieprz do smaku

3 ząbki czosnku

natka pietruszki (bez limitu)

Składniki na sos

oliwa z oliwek,

puszka pomidorów krojonych (lub najlepiej pomidorków koktajlowych-są słodsze),

3-6 ząbków czosnku,

mix przypraw do kuchni włoskiej (suszone oregano itp)

posiekana natka pietruszki, sól, świeżo mielony pieprz.

Przygotowanie

Zaczynamy od przygotowania mięsa. W misce mieszamy składniki. Mięso, starty ser, starta bułka tarta, przyprawy, surowe jajko. Składniki wyrabiamy przez kilka minut jak ciasto, aż masa będzie jednolita. Następnie formujemy z mięsa pulpety. Im będą mniejsze, tym szybciej się uduszą w sosie (nam wychodzi 8-9 szt.). Pozostawiamy na kilka godzin w lodówce aby smaki przeniknęły między siebie. Usmażone a raczej uduszone zostaną już przed samym podaniem.

***

Czas przygotowywania sosu i dochodzenia w nim pulpetów to ok 30 min. Warto przygotować wszystko na świeżo, wtedy zapach przygotowywanego obiadu jeszcze bardziej nakręca apetyt 🙂

Szykujemy sos. Na patelni smażymy do zarumienienia, na oliwie, czosnek. Dodajemy puszkę pomidorów krojonych, przyprawy, dusimy przez ok 10 min.

Do gotującego się sosu dodajemy wcześniej uformowane pulpeciki i gotujemy razem przez ok 10 minut na jednej stronie, następnie przekładamy pulpety na drugą stronę i ponownie dusimy w sosie (pod przykryciem) przez kolejne ok 10 minut. Jeśli nie jesteście pewni czy są już odpowiednio wysmażone, przetnijcie jednego pulpeta na pół i sprawdźcie kolor.

Tradycyjne pulpeciki z Włoch są o niebo lepsze niż znane Nam kotlety mielone. Mogą też stanowić inspiracje jak Nasze polskie dania urozmaicić, dodać im miękkości czy zapachu.

Podziel się linkiem!