Najprostsze, pełne słodkości otaczających je pomidorów pulpety z mielonej wołowiny. Do zjedzenia bez dodatków. Tradycyjny przepis na pulpeciki wołowe z Sardynii.
Składniki na pulpety
(porcja dla 2 osób)
wołowe mięso mielone – 400 gr
jajko
ser Pecorino Romano – 50 gr
bułka tarta (garść)
sól, świeżo zmielony pieprz do smaku
3 ząbki czosnku
natka pietruszki (bez limitu)
Składniki na sos
oliwa z oliwek,
puszka pomidorów krojonych (lub najlepiej pomidorków koktajlowych-są słodsze),
3-6 ząbków czosnku,
mix przypraw do kuchni włoskiej (suszone oregano itp)
posiekana natka pietruszki, sól, świeżo mielony pieprz.
Przygotowanie
Zaczynamy od przygotowania mięsa. W misce mieszamy składniki. Mięso, starty ser, starta bułka tarta, przyprawy, surowe jajko. Składniki wyrabiamy przez kilka minut jak ciasto, aż masa będzie jednolita. Następnie formujemy z mięsa pulpety. Im będą mniejsze, tym szybciej się uduszą w sosie (nam wychodzi 8-9 szt.). Pozostawiamy na kilka godzin w lodówce aby smaki przeniknęły między siebie. Usmażone a raczej uduszone zostaną już przed samym podaniem.
***
Czas przygotowywania sosu i dochodzenia w nim pulpetów to ok 30 min. Warto przygotować wszystko na świeżo, wtedy zapach przygotowywanego obiadu jeszcze bardziej nakręca apetyt 🙂
Szykujemy sos. Na patelni smażymy do zarumienienia, na oliwie, czosnek. Dodajemy puszkę pomidorów krojonych, przyprawy, dusimy przez ok 10 min.
Do gotującego się sosu dodajemy wcześniej uformowane pulpeciki i gotujemy razem przez ok 10 minut na jednej stronie, następnie przekładamy pulpety na drugą stronę i ponownie dusimy w sosie (pod przykryciem) przez kolejne ok 10 minut. Jeśli nie jesteście pewni czy są już odpowiednio wysmażone, przetnijcie jednego pulpeta na pół i sprawdźcie kolor.
Tradycyjne pulpeciki z Włoch są o niebo lepsze niż znane Nam kotlety mielone. Mogą też stanowić inspiracje jak Nasze polskie dania urozmaicić, dodać im miękkości czy zapachu.