Zaufanie do kucharzy, szczera gościnność. Świeże, lokalne produkty. Tego szukamy w restauracji. Tym żyje kuchnia Italii.
Wrocław | Włoska restauracja, włoski sklep, oliwa z sąsiedztwa
W Vivere Italiano odkrywam Włochy. Każde spotkanie z załogą restauracji przypomina mi o znaczeniu jakości produktów. Wręcz mnie upominają, że w dobrej kuchni nie ma miejsca na przypadkowe produkty, świadczące o jakości tylko z nazwy.
Mimo wychowania się na typowo rolniczych terenach, długo nie doceniałam zapachu i smaku dopiero co zerwanych warzyw. Inna perspektywa, pasja ludzi do dóbr, które miałam na co dzień, przypomniała mi wartość własnych upraw. Pobyty w Italii, włoskie programy telewizyjne poświęcane promocji regionów kraju a przede wszystkim zaangażowanie załogi Vivere Italiano, zainspirowało mnie do publikacji serii artykułów o produktach z lokalnych upraw.
Oliwa z oliwek z lokalnych upraw, którą można kupić w Vivere
Oliwa z lokalnego rolnictwa. Tuż za płotem, w bliskim sąsiedztwie założycieli restauracji Vivere Italiano…
…mieści się gospodarstwo ekologiczne “L’Olpe di Marco”. Południowe Włochy. Region Apulia, w prowincji Tarent. W mieście Tarent.
Produkcja oliwek jest zgodna z zasadami rolnictwa ekologicznego. Obowiązuje zakaz stosowania środków chemicznych. Szacunek do środowiska to coś więcej niż słowa. Procesy przetwarzania i wydobywania oliwek są kontrolowane przez ICEA, włoski organ certyfikacji ekologicznej akceptowany na całym świecie.
Wytworzona w naturalny sposób oliwa jest bogata w polifenole i witaminę E czyli silne przeciwutleniacze. Zwalczają starzenie się komórek spowodowane przez wolne rodniki. Chronią układ sercowo-naczyniowy i całe ciało przed całą serią chorób.
Poniżej fragment ciekawego wywiadu z panią Giovanną, który wyszukałam w sieci. Giovanna Galiulo pracuje od ponad 15 lat w przedsiębiorstwie L’Olpe di Marco. Co się dowiedziałam o ich działalnosci?
Puglia jest dziś wiodącym regionem w produkcji produktów ekologicznych. Ale nie zawsze tak było….”
Kiedy zaczęłaś? Dlaczego zdecydowałaś się produkować ekologiczną oliwę z oliwek? (..) Wybór produkcji bio to najlepsza gwarancja zdrowia i jakości produktu, którą można zaoferować klientom i konsumentom.
Wyjaśnij coś więcej na temat produkcji. Co to znaczy wytwarzać olej organiczny? Ekologiczna produkcja oliwek jest najzdrowsza i najbezpieczniejsza. Uprawa oliwek, produkcja oliwy, odbywają się bez użycia nawozów i dodatków pochodzenia chemicznego. Stosuje się tylko produkty pochodzenia naturalnego. Bez pestycydów i syntetycznych nawozów.
Oliwa produkowana zgodnie z metodami rolnictwa ekologicznego ma wyższą zawartość witamin i przeciwutleniaczy niż produkty bez certyfikatów.
Jak możemy wspierać i promować produkcję ekologiczną? W szczególności należy wyjaśnić korzyści wynikające z konsumpcji produktów uprawianych organicznie. Klient nie zawsze jest informowany. Potrzebowałby więcej informacji w Internecie i różnych gazetach…(..)”
W Vivere możecie spróbować oliwy z różnych odmian oliwek. Coratina, Frantoio/Leccino.
Coratina jest pikantna, Frantoio/Leccino delikatne, możecie też poprosić o inne oliwy, smakowe lub lekko słodkie.
Co oprócz oliwy, można po wspaniałej kolacji, kupić do domu?
Ryż carnarolii Acquerello. Starzony ryż, który podbił serca wielu słynnych kucharzy i podniebienie Michael Obamy. To również produkt z lokalnych włoskich upraw. Rodzinna firm skupiona na uprawie ryżu odmiany Carnaroli. Więcej informacji znajdziecie na blogu a artykule poświęconym Acquerello.
Zielone oliwki z Sycylii. Lokalne. Raz posmakowane, ulubione, pokochane przez klientów. Chwilowy brak produktu na półkach sklepu wywołuje panikę. Są klienci którzy kupują kilogramami ten przysmak. Są niezwykle chrupiące, tylko delikatnie słone. smak, oliwek które będą stanowić alternatywę.
Tradycyjne taralli
Myślałam, że odkryłam najlepsze, pisałam o nich na blogu… Ale popatrzcie na poniższe zdjęcia, mówią same za siebie.