To co jest najprzyjemniejsze w gotowaniu to przygotowywanie i zapach, który się unosi jeszcze przed podaniem dania na stół. Czas wspólny. Sprawdźcie jak prosty w przygotowaniu jest makaron z krewetkami!
Składniki
(porcja dla 2 osób)
250 gr makaronu trofie
2 małe/ 1 duża cukinia
150-200 gr krewetek (najlepiej mrożonych ale surowych, bez pancerzy)
1 główka czosnku
½ szklanki białego wina
Oliwa z oliwek
Sól, pieprz
Świeże listki oregano
Limonka/cytryna
Przepis
Cukinię przekrajamy wzdłuż i usuwamy z niej środkową część z pestkami (miękka wodnista część), nie będzie przydatna. Pozostałą część kroimy w kostkę.
Na patelni podgrzewamy 2 łyżki oliwy i zarumieniamy 3-4 obrane wcześniej, przecięte w pół lub bardziej, ząbki czosnku. Następnie wrzucamy cukinię. Na wysokim ogniu dusimy 10 min, zwracając uwagę aby się nie przypaliła. Po tym czasie przekładamy do miski.
Na pustą ponownie patelnie dodajemy 2 łyżki oliwy, wrzucamy krewetki, smażymy. Podlewamy od razu białym winem, czekamy aż odparuje. W tym momencie można wzbogacić ich smak świeżymi ziołami jak: posiekana natka pietruszki, listki oregano. Szczypta grubo mielonej soli nie zaszkodzi. Krewetki mogą być na patelni max 5 min, po tym czasie warto je wyjąć z patelni aby nie zrobiły się suche, do całości dania dodamy je na koniec ponownie.
Na patelnię z powrotem wrzucamy cukinię a w garnku gotujemy makaron. Za chwilkę dorzucimy go do cukinii gdzie całość będzie przechodzić smakami a makaron stopniowo uzyska konsystencję al dente. Krok po kroku: makaron trofie gotujemy w osolonej wodzie. Kiedy makaron stanie się al dente przekładamy na patelnię do składników, mieszamy (kwestia czasu gotowania makaronu zależy od producenta i mąki, my nie raz wstawialiśmy makaron od razu jak rozpoczynaliśmy smażenie cukinii, ponieważ wcześniej mimo 15 min gotowania był zbyt twardy). Z pewnością kupując trofie Barilla lub Agnesi możecie makaron gotować kiedy krewetki będą gotowe. Po ok 5 min gotowania makaron będzie już prawie al dente ale jeszcze za twardy, to oznacza że jest to moment kiedy makaron trzeba dodać do cukinii na patelnię. Dodajemy z garnka po makaronie chochelkę wody do sosu (woda po makaronie idealnie spaja całość niczym sos, nadaje też pyszny makaronowy posmak). Czekamy kilka min aż sos wchłonie całość wody (makaron się dogotuje, będzie al dente). Na koniec dodajemy świeżo mielony pieprz i posiekaną natkę pietruszki. Skrapiamy całość sokiem z limonki.
Makaron trofie i lekkość sosu krewetkowego oraz z cukinii dają temu daniu pierwsze miejsce w łatwości i szybkości podania. Smak można podkreślić dodając ziarenka kolendry, sok z cytryny, listki oregano.